Šipurak pripada velikoj porodici ruža i uspeva na našem podneblju. Plod se bere ručno, suši se na suncu ili u sušarama, na maksimalnoj temperaturi do 80 stepeni. Osušen plod je tvrd, smežuran, sjajan, crvene ili tamno- crvene boje, nakiselog ili slatkog ukusa, ali bez mirisa. Šipurak je izuzetno bogat i vitaminima C i K, karotenoidima likopenom i B karotenom, invertnim šećerom i saharozom, pektinima i taninima i ima prijatan ukus.
Sastav
Sušeni plod šipurka (Cynosbati fructus) 100%
Način upotrebe
1. Supenu kašiku ploda šipurka preliti šoljom (200ml) ključale vode.
2. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15-20 minuta, procediti.
3. Piti 3-4 puta dnevno po šolju čaja.
Način čuvanja
Čuvati na suvom, hladnom i tamnom mestu bez veće promene temperature i dalje od proizvoda jakog mirisa.